wtorek, 11 czerwca 2013

Fontanna czekoladowa - co warto wiedzieć

 

Czekoladowa fontanna jest niebanalną i oryginalną atrakcją, która wzbudzi zachwyt wśród uczestników przyjęcia swoim wyglądem, a przede wszystkim nadzwyczajnym aromatem oraz wyśmienitym smakiem belgijskiej czekolady. Wspaniała woń gorącej czekolady stanie się na pewno pokusą dla gości, będzie rozkoszą dla ich podniebienia, a oni sami na długo zapamiętają ten rozkoszny poczęstunek.
tekst pochodzi ze strony:
www.roses.com.pl


Rynek czekoladowych fontann wzrasta dynamicznie, a razem z nim przybywa coraz więcej firm oferujących wynajem fontann. W błyskawicznym tempie poszerza się także ich czekoladowa oferta. Zanim dokona się ostatecznego wyboru firmy, od której chcemy wynająć fontannę, zainteresowani powinni mieć na względzie kilka czynników, które prezentujemy poniżej.

Rodzaj i wysokość oferowanego urządzenia. Zasadnicze pytanie, jakie należy zadać właścicielowi fontanny to marka oferowanego urządzenia. Warto wiedzieć, iż pomimo tego, że firm oferujących czekoladowe fontanny jest sporo, to nie każda z nich jest w stanie zapewnić najwyższą jakość. Istnieje bowiem ryzyko, że urządzenie będzie głośne i niestabilne. Może się również zdarzyć, że fontanna będzie się trząść, a w wodospadzie czekolady zobaczymy dziury będące efektem złego wypoziomowania fontanny. Dwie wiodące marki produkujące czekoladowe fontanny, to angielska Giles&Posner oraz amerykańska Sephra. Wybierając fontanny tych firm, zapewnimy sobie wysoką jakość związaną z prawidłowym działaniem fontanny oraz zmniejszymy ryzyko niepowodzeń. Innym ważnym czynnikiem jest wysokość fontanny. Wielkość oferowanego urządzenia odgrywa ważną rolę podczas porównywania cen. Im większa fontanna, tym więcej zużywa się czekolady i tym droższa oferta. Aby właściwie porównać ceny wynajmu czekoladowych fontann, należy zatem zwracać uwagę nie tylko na markę fontanny ale i jej wysokość.

Zawartość kakao w czekoladzie. Do czekoladowej fontanny stosuje się specjalnie do tego celu skomponowaną czekoladę couverture z wysoką zawartością kakao. Dzięki jej zastosowaniu uzyskuje się niepowtarzalny efekt wizualny, intensywny aromat oraz głęboki smak. Couverture zawiera dużą ilość masy kakaowej co sprawia, że jej cena jest bardzo wysoka. Im większa zawartość kakao tym lepiej! W niektórych przypadkach, zamiast oryginalnej czekolady couverture używa się tańszych zamienników, w których zawartość masy kakaowej jest bardzo niska. Rezultat jest często taki, że aromat i smak czekolady zostaje zniekształcony, czekolada ma nieodpowiednią konsystencję, a razem z nią zostaje zakłócona dynamika czekoladowego wodospadu. Istotne jest zatem to, by podczas porównywania ofert wynajmu czekoladowej fontanny, zostało zadane pytanie dotyczące zawartości kakao w stosowanej czekoladzie.

Produkty dodatkowe. Przed dokonaniem wyboru firmy, z którą chcemy współpracować, należy także uzyskać odpowiedź na pytanie dotyczące oferowanych produktów dodatkowych. Kompleksowa oferta wynajmu czekoladowej fontanny powinna zawierać nie tylko czekoladową fontannę (najkorzystniej Giles&Posner lub Sephra) i czekoladę z dużą zawartością kakao (najlepiej Giles&Posner lub Callebaut) ale i szereg produktów dodatkowych, takich jak: stolik, podest, skerting (falbana do stołu) oraz dekorację. Cena usługi powinna również obejmować talerzyki, patyczki do przekąsek oraz serwetki.
tekst pochodzi ze strony:
www.czekoladowa-fontanna.pl



Najczęściej wybierane smaki czekolady:
 mleczna
biała
deserowa
truskawkowa
pomarańczowa
limonkowa
cappuccino
karmelowa


Przekąski które można maczać w czekoladzie
- owoce (truskawki, winogrona, ananas, kiwi, banan, mandarynki, arbuz, jabłka, melon)
- bezy
- wafelki, rurki, kruche ciasteczka, biszkopty
- pianki marshmallow



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz